We are excited to announce that the IIS.NET Forums are moving to the new Microsoft Q&A experience. Learn more >

IIS 7 will no un-install on Server 2008RSS

3 replies

Last post Oct 19, 2012 01:17 PM by hegnerd

  • IIS 7 will no un-install on Server 2008

    Oct 15, 2012 02:08 PM|hegnerd|LINK

    <div class=container> <div class=body>

    I have been trying for days to get IIS 7 to un-install. The current installation is corrupt, or at least it behaves that way. I must have browsed at least two dozen suggestions including those posted in the Microsoft Technet Forum. I have tried everything suggested and it still won't un-install. It appears to work but just continues to reboot and reverts back to the original, corrupt configuration. I don't recall other versions of Windows server having this kind of fatal flaw. I noted from some posts that there is some kind of bug with IIS 7 and the Windows Process Activation Service but I saw no fix for it. It just amazes me that Windows server 2008 will not, and seemingly never will, allow us to un-install IIS 7.  They really missed the mark with this operating system.

    At this point we are reconsidering our decision to use Windows Server 2008 for this project. We need a reliable server.

    Can any-one suggest a different operating system that does not have this problem and can reliably run IIS 7?

    </div></div>

    IIS 7

  • Re: IIS 7 will no un-install on Server 2008

    Oct 15, 2012 02:53 PM|jeff@zina.com|LINK

     First, IIS 7 runs on Windows Server 2008 or Windows 7.  It's part of the operating system.  So there's your choice.

    But mostly, what is your specific uninstall issue with IIS 7?  I only see you having posted once, how about giving us all the details so we may be able to suggest a fix?

    Since you're looking at an alternate operating system, why not simply blow away Windows Server 2008 and reinstall it?

    Jeff

     

    Have you Binged a solution before posting?
  • Re: IIS 7 will no un-install on Server 2008

    Oct 16, 2012 12:46 PM|hegnerd|LINK

    OK, in the middle of last week the IIS 7 installation on the server just stopped working. When I try to start the service I get the following errors in order. I've read numerous posts about the errors and came to the colclusion that it would be simpler to un-install IIS and re-install it but it will not un-install, it reverts back to the original configuration. This can't possibly be normal can it?

     

    Log Name:      System
    Source:        Microsoft-Windows-WAS
    Date:          10/16/2012 12:37:41 PM
    Event ID:      5173
    Task Category: None
    Level:         Error
    Keywords:      Classic
    User:          N/A
    Computer:      XMRN01.d20.intra
    Description:
    The Windows Process Activation Service encountered an error trying to read configuration data for config section 'system.applicationHost/webLimits' from file '\\?\C:\Windows\system32\inetsrv\config\applicationHost.config', line number '0'.  The error message is: 'The configuration section 'system.applicationHost/webLimits' cannot be read because it is missing a section declaration
    '.  The data field contains the error number.
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
      <System>
        <Provider Name="Microsoft-Windows-WAS" Guid="{524B5D04-133C-4A62-8362-64E8EDB9CE40}" EventSourceName="WAS" />
        <EventID Qualifiers="49152">5173</EventID>
        <Version>0</Version>
        <Level>2</Level>
        <Task>0</Task>
        <Opcode>0</Opcode>
        <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
        <TimeCreated SystemTime="2012-10-16T16:37:41.000Z" />
        <EventRecordID>1093909</EventRecordID>
        <Correlation />
        <Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
        <Channel>System</Channel>
        <Computer>XMRN01.d20.intra</Computer>
        <Security />
      </System>
      <EventData>
        <Data Name="ConfigSection">system.applicationHost/webLimits</Data>
        <Data Name="File">\\?\C:\Windows\system32\inetsrv\config\applicationHost.config</Data>
        <Data Name="LineNumber">0</Data>
        <Data Name="Error">The configuration section 'system.applicationHost/webLimits' cannot be read because it is missing a section declaration
    </Data>
        <Binary>90040780</Binary>
      </EventData>
    </Event>

     

    Log Name:      System
    Source:        Microsoft-Windows-WAS
    Date:          10/16/2012 12:37:41 PM
    Event ID:      5036
    Task Category: None
    Level:         Error
    Keywords:      Classic
    User:          N/A
    Computer:      XMRN01.d20.intra
    Description:
    The configuration manager for Windows Process Activation Service (WAS) did not initialize. The data field contains the error number.
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
      <System>
        <Provider Name="Microsoft-Windows-WAS" Guid="{524B5D04-133C-4A62-8362-64E8EDB9CE40}" EventSourceName="WAS" />
        <EventID Qualifiers="49152">5036</EventID>
        <Version>0</Version>
        <Level>2</Level>
        <Task>0</Task>
        <Opcode>0</Opcode>
        <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
        <TimeCreated SystemTime="2012-10-16T16:37:41.000Z" />
        <EventRecordID>1093910</EventRecordID>
        <Correlation />
        <Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
        <Channel>System</Channel>
        <Computer>XMRN01.d20.intra</Computer>
        <Security />
      </System>
      <EventData>
        <Binary>90040780</Binary>
      </EventData>
    </Event>

     

    Log Name:      System
    Source:        Microsoft-Windows-WAS
    Date:          10/16/2012 12:37:41 PM
    Event ID:      5005
    Task Category: None
    Level:         Error
    Keywords:      Classic
    User:          N/A
    Computer:      XMRN01.d20.intra
    Description:
    Windows Process Activation Service (WAS) is stopping because it encountered an error. The data field contains the error number.
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
      <System>
        <Provider Name="Microsoft-Windows-WAS" Guid="{524B5D04-133C-4A62-8362-64E8EDB9CE40}" EventSourceName="WAS" />
        <EventID Qualifiers="49152">5005</EventID>
        <Version>0</Version>
        <Level>2</Level>
        <Task>0</Task>
        <Opcode>0</Opcode>
        <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
        <TimeCreated SystemTime="2012-10-16T16:37:41.000Z" />
        <EventRecordID>1093911</EventRecordID>
        <Correlation />
        <Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
        <Channel>System</Channel>
        <Computer>XMRN01.d20.intra</Computer>
        <Security />
      </System>
      <EventData>
        <Binary>90040780</Binary>
      </EventData>
    </Event>

     

    Log Name:      System
    Source:        Service Control Manager
    Date:          10/16/2012 12:37:42 PM
    Event ID:      7023
    Task Category: None
    Level:         Error
    Keywords:      Classic
    User:          N/A
    Computer:      XMRN01.d20.intra
    Description:
    The Windows Process Activation Service service terminated with the following error:
    Element not found.
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
      <System>
        <Provider Name="Service Control Manager" Guid="{555908D1-A6D7-4695-8E1E-26931D2012F4}" EventSourceName="Service Control Manager" />
        <EventID Qualifiers="49152">7023</EventID>
        <Version>0</Version>
        <Level>2</Level>
        <Task>0</Task>
        <Opcode>0</Opcode>
        <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
        <TimeCreated SystemTime="2012-10-16T16:37:42.000Z" />
        <EventRecordID>1093913</EventRecordID>
        <Correlation />
        <Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
        <Channel>System</Channel>
        <Computer>XMRN01.d20.intra</Computer>
        <Security />
      </System>
      <EventData>
        <Data Name="param1">Windows Process Activation Service</Data>
        <Data Name="param2">%%1168</Data>
      </EventData>
    </Event>

     

    Log Name:      System
    Source:        Service Control Manager
    Date:          10/16/2012 12:37:42 PM
    Event ID:      7001
    Task Category: None
    Level:         Error
    Keywords:      Classic
    User:          N/A
    Computer:      XMRN01.d20.intra
    Description:
    The World Wide Web Publishing Service service depends on the Windows Process Activation Service service which failed to start because of the following error:
    Element not found.
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
      <System>
        <Provider Name="Service Control Manager" Guid="{555908D1-A6D7-4695-8E1E-26931D2012F4}" EventSourceName="Service Control Manager" />
        <EventID Qualifiers="49152">7001</EventID>
        <Version>0</Version>
        <Level>2</Level>
        <Task>0</Task>
        <Opcode>0</Opcode>
        <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
        <TimeCreated SystemTime="2012-10-16T16:37:42.000Z" />
        <EventRecordID>1093914</EventRecordID>
        <Correlation />
        <Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
        <Channel>System</Channel>
        <Computer>XMRN01.d20.intra</Computer>
        <Security />
      </System>
      <EventData>
        <Data Name="param1">World Wide Web Publishing Service</Data>
        <Data Name="param2">Windows Process Activation Service</Data>
        <Data Name="param3">%%1168</Data>
      </EventData>
    </Event>

  • Re: IIS 7 will no un-install on Server 2008

    Oct 19, 2012 01:17 PM|hegnerd|LINK

    Has any-one had a chance to look at these errors?