View Complete Thread
  • How to know for sure if FastCGI is being used to run php scripts

    Mar 03, 2009 09:23 PM|jtalbot|LINK

    Hello,

    I have a hosted site and I'm having trouble configuring Joomla (running Joomla + php + mySQL on IIS7 + win server 2008). I have a similar configuration running on a local machine (Joomla + php + mySQL on IIS7 + vista x64), so I was at least able to follow instructions showed in various tutorials on how to set this up.

    This symptom with the hosted site is that I can't turn on any SEO settings in Joomla (not even the first setting, "Search Engine Friendly URLs"). I get either 404 (file not found) or the URL appears correctly rewritten but it's always the home page's content that is displayed. I had a similar issue on my home machine and it turns out to have been because I wasn't using FastCGI to host php, so I decided to investigate that on the hosted site.

    Anyway, I noticed in the web.config file of the directory hosting joomla on the hosted site the following line:

    <add name="Plesk_Handler_3522909676" path="*.php" verb="*" modules="IsapiModule" scriptProcessor="c:\program files (x86)\parallels\plesk\additional\pleskphp5\php5isapi.dll" resourceType="Either" />

    From past experience, I know that php has some issues when not running under fastCGI. I noticed the web.config in the root folder used the following line instead:

    <add name="Plesk_Handler_0286090609" path="*.php" verb="*" modules="CgiModule" scriptProcessor="c:\program files (x86)\parallels\plesk\additional\pleskphp5\php-cgi.exe" resourceType="Either" /> 

    I copied that in the web.config in the joomla directory, and got different behavior... but still not working. If I load a .php file in the joomla directory that runs phpInfo(), under Server API it says CGI/FastCGI . Is that positive confirmation that FastCGI is being used? Why does the handler in the web config point to modules="CgiModule" instead of modules="FastCgiModule" (I'm not even sure that exists, but I just find the mention of CgiModule suspicious).

    It's a hosted site, so as far as I know I don't have access to ApplicationHost.config file...

    FastCGI IIS7 iis7 fastcgi IIS 7.0 php fascgi joomla